TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


33 - Sloupy a pilíře

Beton sloupů a pilířů prostý nebo železový

Betonem sloupů a pilířů se rozumí se rozumí konstrukce sloupů, pilířů, rámových stojek, vzpěr ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu (bez výztuže).
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu

Montáž sloupů ze ŽB

Montáží sloupů ze železobetonu se rozumí montáž sloupů:

Obsahem standardu je i případné odstranění háků a závěsných ok, vyplnění svislých spár v množství odpovídajícím výplni profilování čela dílců a spáry v šířce 10 mm od výrobního rozměru dílce na obou stranách, vyplnění ložných spár v tloušťce 20 mm, provádění prací bez pevné pracovní podlahy, zajištění sloupů vzpěrami a jejich odstranění, zajištění dřevěnými klíny a jejich odstranění, vyrovnání dna patky nahození a hutnění betonové směsi, vyrovnání povrchu a uhlazení dřevěným hladítkem. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry, tvar a hmotnost osazovaných sloupů.

Montáž sloupů z lehkých betonů

Montáží sloupů z lehkých betonů se rozumí montáž sloupů:

Obsahem standardu je i případné odstranění háků a závěsných ok, vyplnění svislých spár v množství odpovídajícím výplni profilování čela dílců a spáry v šířce 10 mm od výrobního rozměru dílce na obou stranách, vyplnění ložných spár v tloušťce 20 mm, provádění prací bez pevné pracovní podlahy, zajištění sloupů vzpěrami a jejich odstranění, zajištění dřevěnými klíny a jejich odstranění, vyrovnání dna patky nahození a hutnění betonové směsi, vyrovnání povrchu a uhlazení dřevěným hladítkem. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry, tvar a hmotnost osazovaných sloupů.

Zdivo pilířů z kamene lomového

Zdivem pilířů z kamene lomového se rozumí dodávka a zdění zdiva pilířů čtyřhranných pravoúhlých, bez spárování na maltu cementovou, z kamene lomového neopracovaného pod omítku nebo opracovaného pro spárování. Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, vybírání kamene, hrubé otlučení a očištění kamene, přemístění truhlíku, zdění z přírodního kamene s vynecháním prostupů všech druhů včetně založení, vyklínování mezer uvnitř zdiva menšími kameny, vyplnění spár maltou a kropení kamene vodou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, natažení a stočení šňůry, úprava líce zdiva režného včetně přisekání kamenů, zatření malty na poslední vrstvě. Popis standardu musí vymezit druh cementové malty, rozměry a druh povrchové úpravy pilíře.

Zdivo pilířů z cihel a kvádrů pálených
Zdivem pilířů z cihel a kvádrů pálených se rozumí dodávka a zdění zdiva pilířů volně stojících čtyřhranných až osmihranných (průřez čtverce, T nebo kříže) pravoúhlých pod omítku nebo režné bez spárování z cihel a kvádrů pálených. Obsahem standardu je i očištění podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, proměření a založení zdiva, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty v tloušťce 1,5 cm, kladení cihel, sekání cihel, zalití spár řídkou maltou, provážení výškových bodů, provážení rohů a koutů, pro režné zdivo výběr líce cihel pro spárování, úprava zdiva pro spárování. Popis standardu musí vymezit rozměry a tvar pilíře, druh a rozměry cihel a kvádrů, druh použité malty a druh povrchové úpravy (pod omítku, režné).

Zdivo pilířů z cihel betonových a vápenopískových

Zdivem pilířů z cihel betonových a vápenopískových se rozumí dodávka a zdění zdiva pilířů volně stojících čtyřhranných až osmihranných (průřez čtverce, T nebo kříže) pravoúhlých pod omítku nebo režné bez spárování z cihel betonových pod omítku a vápenopískových. Obsahem standardu je i očištění podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, proměření a založení zdiva, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty v tloušťce 1,5 cm, kladení cihel, sekání cihel, zalití spár řídkou maltou, provážení výškových bodů, provážení rohů a koutů, pro režné zdivo výběr líce cihel pro spárování, úprava zdiva pro spárování. Popis standardu musí vymezit rozměry a tvar pilíře, druh a rozměry cihel, druh použité malty a druh povrchové úpravy (pod omítku, režné).

Zdivo režné lícované pilířů z cihel šamotových

Zdivem režným lícovaným pilířů z cihel šamotových se rozumí dodávka a zdění zdiva pilířů volně stojících čtyřhranných až osmihranných (průřez čtverce, T nebo kříže) pravoúhlých bez spárování z cihel šamotových. Obsahem standardu je i očištění podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, proměření a založení zdiva, natažení a stočení šňůry, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty v tloušťce 1,5 cm, kladení cihel, sekání cihel, zalití spár řídkou maltou, provážení výškových bodů, provážení rohů a koutů, výběr líce cihel pro spárování, úprava zdiva pro spárování. Popis standardu musí vymezit rozměry a tvar pilíře, druh a rozměry cihel, druh použité malty.

Bednění a odbednění hranatých sloupů (pilířů)

Bedněním hranatých sloupů se rozumí bednění hranatých sloupů (pilířů), rámových stojek, táhel nebo vzpěr svislých nebo šikmých (odkloněných) o výšce do 4 m, průřezu pravoúhlého čtyřúhelníka, nebo pěti- a víceúhelníka včetně vzepření.

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh a rozměry bednění.

Výztuž sloupů

Výztuží sloupů se rozumí výztuž sloupů, pilířů, rámových stojek, vzpěr, věšáků nebo táhel hranatých nebo oblých, svislých nebo šikmých

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Nosné nebo spojovací svary sloupů

Nosnými nebo spojovacími svary se rozumí svary při montáži dílců v ocelových konstrukcích a svařování betonářské oceli vzájemně nebo s přesahem na podložku. Obsahem standardu je i očištění svarové plochy před svařováním, kontrola dílce, vlastní svařování, očištění strusky z kráteru a kořenové vrstvy svaru, očištění poslední vrstvy svaru a okolí, zacelení konce a začátku svaru, kontrola svaru. Popis standardu musí vymezit druh svaru.

Vyplnění vnitřních dutin ocelových sloupů betonem

Vyplněním vnitřních dutin ocelových sloupů betonem se rozumí zaplnění dutiny ocelových sloupů betonem zn. II nebo III pro budovy se zvedanými stropy. Obsahem standardu je i nahození betonové směsi do konstrukce, hutnění, úprava povrchu a TM. Popis standardu musí vymezit třídu betonu.

Bednění a odbednění oblých sloupů (pilířů)

Bedněním oblých sloupů se rozumí bednění oblých sloupů (pilířů), rámových stojek, táhel nebo vzpěr svislých nebo šikmých (odkloněných) o výšce do 4 m, průřezu kruhového nebo zakřiveného včetně vzepření.

Obsahem standardu je i:

Bednění sloupů oblých jednorázové

Bedněním sloupů oblých jednorázové se rozumí bednění z papírových spirálově vinutých trubic, opatřených na povrchu ochranou vrstvou pro zvýšení hladkosti a odolnosti proti vodě. Popis standardu musí vymezit druh a průměr bednění.

Sloupy železobetonové z trub ŽB a z trub ocelových

Sloupy železobetonovými z trub ŽB a z trub ocelových se rozumí sloupy ŽB včetně betonové výplně a výztuže a sloupy z trub ocelových bez výztuže. Obsahem standardu je dodávka ocelových trub, výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, rozprostření maltového lože, osazení dílce do přesné polohy,osazení výztuže, nahození betonu do trouby, odříznutí malty a očištění kolem prvku, odstranění dřevěných klínů, překontrolování svislé polohy, odepnutí háků. Popis standardu musí vymezit druh, materiál a rozměry (průměr) sloupu.

Montáž sloupů ocelových pro budovy se zvedanými stropy

Montáží sloupů ocelových pro budovy se zvedanými stropy se rozumí montáž základního sloupu do dutiny v základu a každého dalšího dílu sloupu. Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, rozprostření maltového lože, osazení dílce do přesné polohy, odříznutí malty a očištění kolem prvku, provedení svarů, odstranění dřevěných klínů, překontrolování svislé polohy, odepnutí háků, pomocné lešení. Popis standardu musí vymezit materiál a rozměry (průměr) sloupu.

Osazení prefabrikovaných opěr, pilířů, sloupů, stojek a úložných prahů z betonu železového

Osazením prefabrikovaných opěr, pilířů, sloupů, stojek a úložných prahů z betonu železového se rozumí osazení prefabrikátů mostních do výšky 15 m, přičemž výška konstrukce se určuje jako svislá vzdálenost od přilehlého terénu k horní hraně osazené konstrukce. Obsahem standardu je i rozměření a vytyčení obrysu, uchycení a odepnutí dílce, rozprostření maltového lože, osazení dílce do předepsané polohy včetně montážního spojení dílce, signalizace jeřábníkovi a začištění po uložení dílce. Popis standardu musí vymezit rozměry a hmotnost dílce.

Osazení prefabrikovaných opěr, pilířů, sloupů, stojek a úložných prahů z betonu předpjatého

Osazením prefabrikovaných opěr, pilířů, sloupů, stojek a úložných prahů z betonu předpjatého se rozumí osazení prefabrikátů mostních do výšky 15 m, přičemž výška konstrukce se určuje jako svislá vzdálenost od přilehlého terénu k horní hraně osazené konstrukce. Obsahem standardu je i rozměření a vytyčení obrysu, uchycení a odepnutí dílce, osazení dílce do předepsané polohy včetně montážního spojení dílce, signalizace jeřábníkovi a začištění po uložení dílce. Popis standardu musí vymezit rozměry a hmotnost dílce.

Opěry ze dřeva měkkého na zaberaněných dřevěných pilotách s pažením

Opěrami ze dřeva měkkého na zaberaněných dřevěných pilotách s pažením se rozumí dodání, zhotovení a montáž opěr z kuláčů, půlkuláčů, fošen nebo hranolů. Obsahem standardu je výběr kulatiny a řeziva, měření a označení dřeva na konstrukční prvky a spoje, případné zhotovení šablon, strojní zpracování případně ruční přisekání ve spojích, sestavení částí konstrukce na montážní podlaze a vrtání otvorů pro svorníky, označení prvků, rozebrání částí konstrukce a uložení do montážních figur, montáž a demontáž podpěrné konstrukce dřevěné, sestavení opěrné konstrukce a přichycení k zaberaněným pilotám, pažení, kontrola stability a kvality konstrukce, zhotovení klínů a podklínování konstrukce, izolace asfaltovým pásem. Popis standardu musí vymezit druh použitého materiálu.

Zdivo nadzákladové pilířů, opěr, a křídel mostů v suchu nebo nad vodou

Zdivem nadzákladovým pilířů, opěr, a křídel mostů v suchu nebo nad vodou se rozumí dodávka a zdění zdiva:

Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, vybírání kamene, hrubé otlučení a očištění kamene, přemístění truhlíku, zdění z přírodního kamene s vynecháním prostupů všech druhů včetně založení, vyklínování mezer uvnitř zdiva menšími kameny, vyplnění spár maltou a kropení kamene vodou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, natažení a stočení šňůry, úprava líce zdiva režného včetně přisekání kamenů, zatření malty na poslední vrstvě, úprava líce zdiva pro spárování, spárování , pro zdivo výplňové dotažení zdiva pod nosnou konstrukci. Popis standardu musí vymezit druh kamenného zdiva, druh cementové malty, rozměry a druh povrchové úpravy pilíře.

Zdění nadzákladového obkladního zdiva pilířů, opěr a křídel mostů v suchu nebo nad vodou na jakoukoliv cementovou maltu, s vyspárováním

Zděním nadzákladového obkladního zdiva pilířů, opěr a křídel v suchu nebo nad vodou se rozumí zdění zdiva:

Obsahem standardu je i očištění podkladu pro zdivo, navlhčení podkladu vodou, vybírání kamene, hrubé otlučení a očištění kamene, přemístění truhlíku, zdění z přírodního kamene s vynecháním prostupů všech druhů včetně založení, vyklínování mezer uvnitř zdiva menšími kameny, vyplnění spár maltou a kropení kamene vodou, provážení hran a koutů svisle olovnicí, natažení a stočení šňůry, úprava líce zdiva režného včetně přisekání kamenů, zatření malty na poslední vrstvě, úprava líce zdiva pro spárování, spárování , pro zdivo výplňové dotažení zdiva pod nosnou konstrukci. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku zdiva a objem kvádrů.

Mostní opěry z prostého betonu

Mostními opěrami z prostého betonu se rozumí betonáž mostních opěr, pilířů a úložných prahů z prostého betonu z cementů portlandských, struskoportlandských a síranovzdorných.
Obsahem standardu je i vyčištění základové plochy (pracovní spáry), odebírání betonové směsi (vypouštění), zavádění hadice čerpadla do konstrukce,, kontrola bednění v průběhu betonáže, rozhrnování, vibrování a propichování směsi. Popis standardu musí vymezit druh a třídu (značku) betonu.

Mostní opěry a úložné lavice pod mostním provizoriem (mosty železniční) z betonu železového

Mostními opěrami z betonu železového se rozumí betonáž mostních opěr, pilířů,stěn, křídel, sloupů a úložných prahů z betonu železového z cementů portlandských, struskoportlandských a síranovzdorných a úložných lavic pod mostním provizoriem mostů železničních z betonu železového. Obsahem standardu je i vyčištění základové plochy (pracovní spáry), odebírání betonové směsi (vypouštění), zavádění hadice čerpadla do konstrukce, kontrola bednění v průběhu betonáže, rozhrnování, vibrování a propichování směsi, udržování armatury v předepsané poloze. Popis standardu musí vymezit druh konstrukce, druh a třídu (značku) betonu.

Mostní opěry z předpjatého betonu

Mostními opěrami z předpjatého betonu se rozumí betonáž mostních opěr, pilířů, stěn, křídel, sloupů a úložných prahů z předpjatého betonu plného nebo vylehčeného průřezu. Obsahem standardu je i čištění a kropení bednění, postupná betonáž, rozprostření betonu, hutnění, povytahování kabelů během betonáže, vyfukování trubek po betonáži, zavádění hadice čerpadla do konstrukce, odebírání betonové směsi (vypouštění), kontrola bednění v průběhu betonáže. Popis standardu musí vymezit druh konstrukce a druh a třídu (značku) betonu.

Bednění a odbednění mostních konstrukcí svislých, šikmých, přímých, zakřivených i skloněných výšky do 20 m a bednění úložných lavic a závětrných zídek pod mostním provizoriem pro mosty železniční

Bedněním mostních konstrukcí se rozumí bednění opěr, pilířů, opěrných prahů, stěn a křídel žebrových i deskových tl. do 450 mm, sloupů čtvercových, obdélníkových a mnohoúhelníkových průřezové plochy do 0,9 m2 a sloupů kruhových a oválných. Dále pak bednění úložných lavic a závětrných zídek pod mostním provizoriem pro mosty železniční. Obsahem standardu je i sestavení velkoplošných dílců z jednotlivých bednících prvků, spodní část pod lešením, vrchní část nad lešením, osazování do rámků z hranolů, sešroubování dílců včetně vyztužení, zavětrování a ukotvení, odbednění opačným způsobem
Popis standardu musí vymezit druh a tvar bednění.

Osazení mostních pilířovek, skruží nebo trub ze železového betonu

Osazením mostních pilířovek, skruží nebo trub ze železového betonu se rozumí osazení prefabrikátů z železového betonu nahrazujících bednění podpěrných konstrukcí svislých, do jakékoliv cementové malty při výšce bednění do 20 m. Obsahem standardu je i rozměření a vytýčení obrysu, uchycení a odepnutí dílce, rozprostření lože, osazení dílce do předepsané polohy včetně montážního spojení dílce, signalizace jeřábníkovi, začištění po uložení dílce, popis standardu musí vymezit rozměry, tvar a hmotnost dílce.

Výztuž mostních opěr a výztuž závětrných zídek a úložných lavic pod mostním provizoriem pro mosty železniční z oceli

Výztuží mostních opěr a výztuží závětrných zídek a úložných lavic pod mostním provizoriem pro mosty železniční se rozumí výztuž mostních opěr, pilířů, křídel, stěn, úložných prahů a sloupů, závětrných zídek a úložných lavic z železového nebo předpjatého betonu z oceli nebo ze svařovaných sítí vázaná, popř. bodově přivařená uvnitř bednění nebo kostra výztuže zhotovená mimo bednění a přemístěná do bednění jako celek a je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující její požadované vlastnosti.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Výztuž předpínacích mostních opěr, pilířů, křídel, stěn, úložných prahů nebo sloupů z předpjatého betonu

Výztuž předpínací slouží pro vnesení předpjetí do konstrukcí z předpjatého betonu. Obsahem standardu je přesun výztuže a předpínacího drátu nebo ocelových pramenců, vytvoření kabelů, přesun trubek, rozměření a řezání trubek, ohyb do předepsaného tvaru, navlečení trubek do armatury a spojování svařováním nebo novodurem, před provlečením pročištění trubek stlačeným vzduchem, nasazení špičky a upnutí konců kabelů, provlékání kabelů (patent. drátu, lana) jeřábem, odstranění špičky, proměření tolerancí na dosedacích plochách, rozměření polohy na bednění, připevnění a osazení podkladní desky na bednění, očištění dosedacích ploch po odbednění, řezání trubek, rozdělení drátů (lan) do trubek s navlečením, zhotovení přípravku, rádlování a utěsnění smyčky do trubky, osazení a zajištění smyčkové kotvy v armatuře, předkotvení obou konců spojovacích kabelů, navlečení objímek se závitem a těsnícím pryžovým kruhem pod objímku, obalení závitu proti poškození, osazení spojkového válce, do kterého se zašroubuje kotva nastavujícího kabelu, uložení nastavení do kotevního krytu, zhotovení a osazení injektážní trubky, napínání drátů pomocí napínací pistole nebo hydraulického napínacího zařízení, pročištění trubek stlačeným vzduchem, protlačení eventuální ucpávky, utěsnění kotev cementovou maltou nebo osazení kalíšků, příprava injektážní směsi včetně kontroly konzistence, vlastní injektáž vysokotlakou soupravou, čištění injektážního zařízení během a po skončení injektáže.

Montáž patek podpěrných pro osazení nosníků chladícího systému

Montáží patek podpěrných se rozumí osazení patek u komínových věží do maltového lože, podbetonování a zalití. Obsahem standardu je rozměření a vyznačení obrysu, rozprostření maltového lože, osazení dílce, odepnutí háků. Popis standardu musí vymezit hmotnost dílce.

Osazování sloupků a vzpěr plotových železobetonových

Osazováním sloupků plotových železobetonových se rozumí osazení sloupků prefabrikovaných plných nebo s drážkami pro výplňové desky nebo se zabetonováním. Obsahem standardu je i rozměření a vyznačení os sloupků, osazení sloupků do stanovené polohy, provázání a zajištění proti posunutí, zasypání a zadusání nebo vylití betonem, překontrolování svislé polohy olovnicí. Popis standardu musí vymezit objem osazovaných sloupků.

Osazování sloupků a vzpěr plotových ocelových

Osazováním sloupků a vzpěr plotových ocelových se rozumí osazení sloupků ocelových trubkových nebo profilových. Obsahem standardu je i vyčištění a navlhčení otvorů, osové rozměření sloupků, osazení, vyvážení a podklínování sloupků, zalití cementovou maltou, uhlazení a očištění povrchu. Popis standardu musí vymezit tvar, materiál a rozměry sloupků a vzpěr.

Osazení kůlových konstrukcí svislých pro plochy a úpravy území

Osazením kůlových konstrukcí svislých pro plochy a úpravy území se rozumí osazení řady kůlů do rýh šířky do 0,6m při osové vzdálenosti menší než 400mm se zadusáním do betonu nebo do zeminy, jednotlivých kůlů do jam se zadusáním do betonu nebo do zeminy, v rovině nebo ve svahu. Obsahem standardu je i vytýčení a rozměření trasy, řezání kůlů, sražení hran řezných ploch, dvojnásobný impregnační nátěr řezných ploch, dodání betonových směsí, zhotovení šablon oblouků a dočasných podpěrných konstrukcí sestav šikmých kůlů. Popis standardu musí vymezit způsob osazení a výšku kůlů nad terénem.

Osazování dřevěných sloupků a vzpěr plotových

Osazováním sloupků a vzpěr dřevěných plotových se rozumí osazení sloupků dřevěných impregnovaných olejem nebo neimpregnovaných o ? přes 100 do 150 mm se zasypáním zeminou a udusáním. Obsahem standardu je i rozměření a vyznačení os sloupků, impregnace, osazení sloupků do stanovené polohy, provázání a zajištění proti posunutí, zasypání a zadusání, překontrolování svislé polohy olovnicí.

Výztuž a probetonování plotových sloupků z betonových bloků, provázání plotového zdiva se sloupkem

Výztuží a probetonováním sloupků z betonových bloků se rozumí vložení výztuže do tvárnic a zalití betonem a provázání sloupků se zdivem výztuží. Obsahem standardu je i rozměření výztuže, ukotvení výztuže do základu, probetonování sloupku, hutnění, provázání sloupku a vedlejší plotové zdi vložením ocelové výztuže ve tvaru spony do vodorovných spár. Popis standardu musí vymezit množství a druh výztuže a rozteč vyztužených sloupků.

Sloup plotový z betonových tvárnic štípaných a osazení sloupových hlavic z betonových tvarovek

Sloupem plotovým z bet.tvarovek štípaných se rozumí sloup vyzdívaný z betonových štípaných tvarovek např. KM-beta bez výztuže a výplně včetně dodání tvarovek. Obsahem standardu je i očištění podkladu, navlhčení podkladu vodou, rozměření a založení, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, pomocné lešení, nalepení plotové stříšky. Popis standardu musí vymezit počet štípaných stran, rozměry, tvar a barvu tvárnice sloupku.

Osazení ocelového sloupku řadového pro drátěnku, montáž drátěnky a kotev

Osazením ocelového sloupku pro drátěnku, montáž drátěnky a kotev se rozumí zhotovení opěrné konstrukce vinic. Obsahem standardu je rozměření a vyznačení os sloupků, osazení sloupků do stanovené polohy, provázání a zajištění proti posunutí, zasypání a zadusání nebo vylití betonem, překontrolování svislé polohy olovnicí, osazení kotev, rozvinutí, kotvení a napnutí drátu.

Držák plotového pole

Držákem plotového pole se rozumí ocelová armatura. Obsahem standardu je dodávka a vložení armatury do vodorovných spár při zdění sloupku.

Montáž dřevěného nebo nastrojeného sloupu chmelnicové konstrukce

Montáží dřevěného nebo ocelového sloupu chmelnicové konstrukce se rozumí osazení sloupu v délce do nebo přes 8,2m. Obsahem standardu je i skobování, dodání skob a použití traktoru. Zhotovení hlavy dřevěného sloupku se řeší příplatkem.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00